1. Home
  2. /
  3. Robotika

Industrijski roboti

Roboti su standardna oprema koja omogućuje industrijsku automatizaciju proizvodnih procesa, a prisutni su proizvodnim pogonima raznih industrija. Roboti omogućuju brzo i automatizirano obavljanje svakodnevnih aktivnosti, u koje najčešće ubrajamo fizičke i poslove. Prema ISO 8373 standardu, roboti su automatski upravljani, višenamjenski manipulatori koji pružaju mogućnost sekundarnog programiranja koje će zadovoljiti sve tehničke zahtjeve.

Optimizacija procesa

Roboti mogu biti stacionarni ili mobilni te programirani u 3 ili više osi. Mobilni roboti omogućuju brzu i laku manipulaciju, a definirani su kao manipulativni fizički sustavi koji se gibaju kroz prostor kako bi izvršili određenu zadaću te smanjuju mogućnost ljudske pogreške. Usporedno s klasičnim radnikom, roboti poboljšavaju i ubrzavaju proces proizvodnje prilikom obavljanja rutinskih operacija, a samim poslodavcima smanjuju troškove. 

Automatizacija procesa

Razne industrije koriste robote u svojim proizvodnim pogonima i teže industriji 4.0. Industrija 4.0 teži ka upotrebi elektroničkih ICT uređaja koji povezuju strojeve, ljude i proizvode, a omogućuje bolju kvalitetu proizvoda, bolju koordinaciju, smanjene troškove proizvodnje i bolju usklađenost s specifikacijama kupaca ili regulatornim zahtjevima. U određenim industrijama, kao što su automobilska i prehrambena industrija, robotika utječe na aspekt rada, poslovne procese te povećava učinkovitost i razinu sigurnosti.

Aplikacije

  • ‘Pick and Place’ operacije
  • Paletizacija / depaletizacija
  • Obavljanje brzih operacija: pomicanje i slaganje objekata
  • Manipulacija objekata koja uključuje razne operacije
  • Obavljanje drugih operacija kao što su punjenje i pražnjenje proizvoda, primarne i sekundarne ambalaže