Automatizacija i robotika u industriji

Razne industrije koriste robote u svojim proizvodnim pogonima i teže industriji 4.0 čiji je cilj upotreba elektroničkih ICT uređaja koji povezuju strojeve, ljude i proizvode, a omogućuju bolju kvalitetu proizvoda, koordinaciju, smanjene troškove proizvodnje i bolju usklađenost sa specifikacijama kupaca ili regulatornim zahtjevima.

Industrijski roboti/koboti neizostavna su oprema i desna ruka moderne proizvodnje koja omogućuje automatizaciju proizvodnih procesa i utječu na povećanje proizvodnje za više od 50%. Usporedno s klasičnim radnikom, roboti poboljšavaju i ubrzavaju proces proizvodnje prilikom obavljanja rutinskih operacija, a samim poslodavcima smanjuju troškove. Roboti omogućuju brzo i automatizirano obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a mogu biti stacionarni ili mobilni, programirani u 3 ili više osi. Usporedno s klasičnim radnikom, roboti poboljšavaju i ubrzavaju proces proizvodnje prilikom obavljanja rutinskih operacija, a samim poslodavcima smanjuju troškove te utječu na povećanje ROI-a.

Podjela robota

Robote dijelimo u dvije velike kategorije, a to su industrijski roboti i kolaborativni roboti (koboti). Koja je razlika između ova dva tipa robota? Usporedno s kobotima, industrijski roboti predviđeni su za obavljanje raznih operacija koje ne uključuju interakciju s ljudima (djelatnicima). Konstrukcija industrijskih robota značajno je veća, a ujedno i teža od kolaborativnih robota. Kolaborativni roboti manji su od industrijskih robota, a velika prednost ovih robota jest ta da omogućuju obavljanje raznih operacija u suradnji s djelatnicima.

Ovisno o aplikaciji, u mogućnosti smo ponuditi industrijske robote ABBRokaeFanucKukaYaskawa i kolaborativne robote Universal RobotsWyzo i Jaka.