Fiber laseri

Fiber laseri namijenjeni su za označavanje i graviranje dijelova, posebice metala. Ovaj tip lasera najčešće koristi za industrijske potrebe te se često nalazi integriran na proizvodnim linijama. Koriste se za označavanje i graviranje metala, ali i širem nizu materijala. Zbog toga su najčešći izbor za označavanje dijelova ili komponenata za potrebe sljedivosti proizvoda, najčešće su to crtični kodovi, QR kodovi i proizvoljni tekst. Osim toga, pogodni su i za personalizaciju. Fiber laseri djeluju na način tako da isparavaju površinski materijal, koji se oblikuje kemijskim i fizičkim promjenama. Ove su promjene uzrokovane svjetlosnom energijom (fotoni) u ciljnom području. 

CO2 laseri

CO2 laseri koriste se za označavanje i graviranje organskih materijala kao što su: guma, papir, drvo, staklo i keramika. Također, primjenjuju se i za graviranje plastike. poput gume, drva, papira, stakla i keramike. CO2 laseri najzastupljeniji je tip lasera koji se koristi za potrebe industrijskog graviranja. Ovaj tip lasera sadrži CO2 plin (Ugljikov(IV) oksid) u zapečaćenoj cijevi, koja djeluje kao medij.

Vandatni laseri

Vanadatni laser (Nd:YVO4) sadrži izvor sličan YAG laseru, ali sadrži drugačiji kristal: YVO umjesto YAG. Kristal itrija-vanadata koristi se za generiranje laserskog snopa. Materijali koji se mogu označiti vanadatnim laserom gotovo su identični materijalima koje je moguće označiti YAG laserima. To uključuje plastiku, djelomično organske materijale i sve metale. Iako je sličan YAG laseru, vanadatni laser omogućuje više impulsa u sekundi te budući da se dodatni impulsi preklapaju, označavanje na plastici znatno je brže. Stoga se laserski sustav smatra vrlo isplativim u svakodnevnoj uporabi i sve više zamjenjuje konvencionalne sustave označavanja (tintne pisače i sustave etiketiranja). 

YAG laseri

YAG laseri (Nd:YAG) koriste se za potrebe označavanja i graviranja širokog spektra materijala. Ovaj tip lasera karakterizira velika vršna snaga koja laser čini idealnim za aplikaciju nad raznim materijalima. Glavna područja primjene YAG lasera uključuju lasersko graviranje raznih objekata, alata i uređaja. Svjetlost koju emitira laser prolazi kroz staklena vlakna što uvelike olakšava integraciju na proizvodne linije ili strojeve kao što je robot za zavarivanje.

Zeleni laseri

Zeleni laseri koriste valnu duljinu otprilike upola manju usporedno s drugim vrstama lasera za označavanje i graviranje. Zeleni laser namijenjen je za označavanje širokog raspona materijala, osobito onih koji su osjetljivi ili slabo reagiraju na druge valne duljine. Budući da zeleni laseri proizvode nisku količinu toplinske energije i imaju visoku stopu apsorpcije, idealni su za označavanje mekih i osjetljivih materijala. Zeleni laseri sadrže kratku valnu duljinu što dovodi do plitkih i kvalitetnih oznaka koje uzrokuju minimalno oštećenje materijala. Ova je tehnologija namijenjena za mikro označavanje malih predmeta i komponenata, gdje je istovremeno potrebna i visoka kvaliteta.