Pisači za ispis etiketa i naljepnica

Postoje dvije metode toplinskog ispisa: Thermal Transfer (TT) i Direct Thermal (DT)  koje se koriste za ispis promjenjivih podataka. Obje metode koriste termalnu glavu za izravan toplinskih prijenos.

DIRECT THERMAL TEHNOLOGIJA

Tehnologija izravnog ispisa zahtjeva korištenje etiketa s kemijski tretiranom podlogom koja je osjetljiva na toplinu te u dodiru s toplinom koju proizvodi pisač dolazi do ispisa. Pisači koji koriste tehnologiju izravnog ispisa ne koriste ribone i jednostavni su za korištenje. Namijenjeni za izradu etiketa s dugim rokom trajanja, no iste nisu otporne na UV zrake, toplinu ili abraziju te ne zahtijevaju korištenje tinte, tonera ili vrpce. 
Ako je naljepnica previše izložena toplini, svjetlosti ili drugim katalizatorima, materijal će potamniti i učiniti tekst ili crtični kod nečitljivim. Iz tih se razloga izravan toplinski ispis ne koristi za aplikacije dugog životnog vijeka. Čitljivost izravnih termalnih naljepnica, narukvica i papirnatih računa uvelike varira, ovisno o uvjetima uporabe, ali tehnologija osigurava dovoljan životni vijek za mnoge uobičajene aplikacije za ispis crtičnih kodova, uključujući naljepnice za otpremu, identifikaciju pacijenata i posjetitelja, potvrde i ispis karata.

Prednosti DT tehnologije:

 • Izravni termalni ispis daje oštru kvalitetu ispisa uz brzo očitavanje koda
 • Izravna toplinska energija idealna je za primjene koje zahtijevaju samo kratak rok trajanja
 • Niski troškovi održavanja
 • Izravni toplinski omogućuje serijsko ili pojedinačno ispisivanje naljepnica bez otpada

Nedostaci DT tehnologije:

 • Izravni toplinski ispis izuzetno je osjetljiv na vanjske uvjete kao što su
 • UV zrake ili toplina
  Izravni termalni papir ostaje kemijski aktivan nakon ispisa
 

THERMAL TRANSFER TEHNOLOGIJA

Tehnologija toplinskog prijenosa zahtjeva korištenje ribona, koji je potreban za ispis. Etiketa i ribon istovremeno se kreću kroz pisaču glavu, čije se komponente zagrijavaju što rezultira ispisom podataka. Koristeći TT tehnologiju, izrađene naljepnice prepoznatljive su po oštroj i sjajnoj ispisanoj površini. Jasnoća se postiže korištenjem tanke vrpce, odnosno ribona koji se prilikom zagrijavanje ispisne glave rastopi na naljepnici kako bi se ispisali podaci. Tinta se upija tako da postaje dio prijenosnog medija. Tehnologija toplinskog prijenosa omogućuje ispis dug životni vijek naljepnica koje su karakteristične po svojoj otpornosti na vanjske uvjete, kao što su ekstremne temperature, utjecaj UV zraka, kemikalije, sterilizaciju i drugo. Tipične primjene TT tehnologije uključuju: identifikaciju proizvoda, trajnu identifikaciju, označavanje imovine i inventara i dr.

Prednosti TT tehnologije:

 • Toplinski prijenos pruža oštar tekst, grafiku i ispis s crtičnim kodom visoke razlučivosti za maksimalnu čitljivost i mogućnost skeniranja
 • Tisak s termalnim prijenosom proizvodi dugotrajnu stabilnost slike
 • Toplinski prijenos omogućuje serijsko ili pojedinačno ispisivanje naljepnica bez ikakvog otpada
  Niski troškovi održavanja

Nedostaci TT tehnologije:

 • Veći troškovi potrošnog materijala zbog korištenja ribona, međutim, ispisne glave s termalnim prijenosom traju dulje od izravnih termičkih ispisnih glava
 • Jednosmjerna toplinska prijenosna vrpca može biti rasipna ako se na njoj malo ispiše
 • Kako bi se postigla kvaliteta ispisa, vrpca i podloga moraju biti kompatibilne-u suprotnom toplina iz pisače glave može rastopiti ribon i oštetiti pisač

PRIMJERI APLIKACIJE INDUSTRIJSKIH PISAČA

INDUSTRIJSKI PISAČI

Koriste se za ispis varijabilnih podataka malih znakova na primarnu ambalažu proizvoda, kao što su: barkodovi/1D kodovi, 2D kodovi, DataMatrix, proizvoljni tekst, logotipovi, datum, LOT broj i dr.