Tintno označavanje

Tintno označavanje skupni je naziv za nekoliko tehnologija tintnog označavanja, od kojih se svaka ističe i razlikuje. Unatoč razlikama, svi tintni pisači izrađeni su po principu osnovnog koncepta, koji uključuje precizno izbacivanje malih kapljica tinte iz ispisne glave kako bi se postigao ispis. Tehnologije tintnog označavanja podijeljenje su u četiri velike grupe: kontinuirani inkjet pisačidrop on demand pisačidigitalni tisak i offset tisak. Kontinuirani inkjet pisači koriste se za ispis statičnih i varijabilnih podataka malih znakova, dok drop on demand pisači služe za ispis velikih znakova. Takvi su znakovi najčešće 1D ili 2D kodovi, proizvoljni tekst, logotipovi, datum, LOT broj, serijske oznake i sl. Usporedno s ovim tehnologijama, digitalni tisak pruža ispis visoke kvalitete te baš poput offset tiska pruža mogućnosti za personalizaciju proizvoda, neovisno o obliku, materijalu ili veličini.

Permanentno označavanje

Pod nazivom permanentno označavanje ubrajamo tehnologije trajnog označavanja proizvoda, čiju oznaku kasnije nije moguće ukloniti. U takve tehnologije ubrajamo lasersko označavanje proizvoda i označavanje proizvoda korištenjem pneumatskih gravirnih uređaja, tzv. Dot Peen.

Usporedno s drugim tehnologijama označavanja, poput tintnog ispisa i mehaničkog označavanja, lasersko označavanje ima niz prednosti kao što su: velika brzina obrade materijala, niski troškovi rada te kvalitetne i permanentne oznake. Laseri ne zahtijevaju korištenje potrošnog materijala, niti održavanje sustava, a moguće ih je integrirati na brzo-pokretne proizvodne linije. Dot Peen uređaji predstavljaju skup statičnih i prijenosnih robusnih sustava, posebno dizajniranih za najteže radne uvjete zbog svoje konstrukcije i izdržljivosti. Ovi robusni sustavi koriste tehnologiju točkastog označavanja, idealnu za označavanje metala, čelika i kamena.

Aplikacije:

  • Izravno označavanje proizvoda (Direct Part Marking – DPM)
  • Logotipovi, serijalizacija, 1D i 2D kodovi, datum i vrijeme, proizvoljni tekst, LOT broj

Etiketiranje proizvoda

Sam pojam etiketiranja odnosi se na skup tehnologija za označavanje etiketama u koje ubrajamo automatske i poluautomatske etiketirke, cjelovite sustave etiketiranja, print and apply sustave i pisače etiketa. Modularnost u izvedbi etiketirki i pisača za etikete iz naše ponude omogućuje ugradnju različitih aplikatora za razne primjene apliciranja kao što su etiketiranje boca i staklenki, etiketiranje kutija po bilo kojoj stranici, etiketiranje preko ruba kutije, tamper-evident i dr. Također je moguće precizno apliciranje etiketa za plombiranje pošiljaka, raznih ukrasnih i promotivnih etiketa i etiketa izrazito malih dimenzija.

Aplikacije:

  • Izrada logističkih i transportnih etiketa SSCC GS1
  • Pakiranje proizvoda
  • Etiketiranje proizvoda