Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja ratarskih i povrtlarskih kultura, prerada, sušenje i skladištenje žitarica i uljarica, dorada sjemenskog materijala, proizvodnja industrijskog bilja, skladištenje, prerada i pakiranje voća i povrća, te stočarska proizvodnja.

Tehnički izazovi

Tvrtka je težila unaprjeđenju proizvodnog procesa povrtnih proizvoda tako da se prilikom samog procesa omogući tintno označavanje deklaracije koja se nalazi na plastičnoj foliji primarnog pakiranja. Cilj je integrirati ispisno rješenje na postojeću proizvodnu liniju koje će omogućiti označavanje deklaracije primarne ambalaže proizvoda u izuzetno teškim radnim uvjetima koji uključuju koji uključuju prašinu, vibracije, vlagu i dr.

Tehničko rješenje

CIJ pisač “AlphaJet 5HS”, tvrtke Koenig&Bauer pokazao se kao idealno ispisno rješenje. Pisač omogućuje visoko-kvalitetan ispis pri visokim brzinama proizvodnih linija do 1.300 m/min. AlphaJet 5HS koristi standardnu tintu, ali može koristiti i razne “posebne” tinte i tinte visokog kontrasta za ispunjavanje kompleksnih zahtjeva u proizvodnji. Inovativna tehnologija “Smart Start” omogućuje pokretanje ispisa s udaljenog mjesta i automatsko čišćenje sustava.

Prednosti

Izrađena je jedinica uspješno integrirana na postojeću proizvodnu liniju za punjenje i pakiranje povrtnih proizvoda. Jedinica je potpunosti zaštićena visokom razinom IP zaštite i unutar nje ne dopire prašina uzrokovana radom u pogonu. Izrađeno rješenje omogućuje ispis deklaracije koja se sastoji od varijabilnih proizvodnih podataka. Na ovaj način osiguran je besprijekoran rada sustava i pruženo je dugoročno industrijsko rješenje za označavanje.

Uvođenjem novih tehnologija u proizvodnju želimo svakodnevno zadovoljavati potrebe ljudi za kvalitetnom hranom na tržištu Hrvatske i šire regije.​
Marko Kožul, PIK Vinkovci d.d.

Industrija: Prehrambena industrija
Lokacija: Vinkovci, Hrvatska
Projekt: Označavanje proizvoda u teškim uvjetima rada i unaprjeđenje proizvodnog procesa