Rješenje za ispis varijabilnih podataka na farmaceutsku ambalažu

Neograf d.o.o.

Na temeljima obrta “Knjigovežnica Boras”, osnovanog još davne 1924. godine izrastao je današnji Neograf. Kao mala obiteljska tvrtka “Knjigovežnica Boras” uspješno posluje gotovo 100 godina kroz koje sakuplja bogato iskustvo i postaje cijenjena u svojoj struci na riječkom području. Na tradiciji Knjigovežnice Boras 1990. godine osnovana je tiskara Neograf d.o.o. Iako tada tek mala tiskara, od početka se specijalizira za proizvodnju kartonske ambalaže, da bi danas stajala ravnopravno uz vodeće proizvođače kartonske ambalaže u zemlji i regiji.

Tvrtka Neograf obratila nam se za cjelovito rješenje koje će omogućiti ispis alfanumeričkih kodova pri visokoj brzini proizvodne linije od 400 m/min. Drugi je zahtjev procesiranje alfanumeričkih kodove za ispis, koji se zaprimaju u obliku tekstualnih zapisa, pohranjeni u .txt datoteci, od kojih jedna takva datoteka sadrži oko 2,2 milijuna zapisa. Kako bi zadovoljili sve zahtjeve, naš je odjel inženjeringa odabire adekvatno hardversko rješenje čije će performanse odgovarati svim zahtjevima, softversko rješenje za konverziju ispisnih podataka i tehničko rješenje prema kojem će se izvršiti integracija pisača na postojeću proizvodnu liniju, obzirom na visoku brzinu i ostale uvjete rada.

Continuous Inkjet pisač “AlphaJet 5HS”, tvrtke Koenig&Bauer pokazao se kao idealno hardversko rješenje koje će zadovoljiti sve zahtjeve i tehničke uvjete. Pisač je namijenjen i specijalno dizajniran za rad pri visokim brzinama linija do 1.300 m/min, uz 4 ispisne linije. AlphaJet 5HS koristi standardnu tintu, ali može koristiti i razne “posebne” tinte i tinte visokog kontrasta za ispunjavanje kompleksnih zahtjeva u proizvodnji. Najnovija tehnologija “Smart Start” omogućuje pokretanje ispisa s udaljenog mjesta i automatsko ispiranje pisače glave (mlaznice). 

Uz hardversko rješenje isporučen je i softverski alat mUser. Softver omogućuje udaljeno upravljanje i pregled svih Koenig&Bauer pisača. Moguće je korištenje na računalu (PC), laptopu i tabletu. Kako bi uskladili kompatibilnost datih zapisa s vrstom zapisa koje pisač prihvaća (bez dodatnih softverskih preinaka pisača) potrebno je generirati .csv datoteku, čiji su zapisi odvojeni zarezom ili drugim interpunkcijskim znakom. Izrađeno jednostavno programsko rješenje koje omogućuje generiranje .csv datoteke, spremne za ispis. 

Kontinuirani Inkjet pisač odabran je kao adekvatno rješenje koje će zadovoljiti sve tehničke zahtjeve i integriran je na postojeću proizvodnu liniju. Pisač omogućuje ispis varijabilnih podataka na unutrašnju stranu kartonske ambalaže za pakiranje raznih proizvoda, između ostalog i lijekova, tune i dr. pri visokim brzinama. Našem smo klijentu pružili suvremen sustav i dugoročno rješenje koje će zadovoljiti sve trenutne i buduće zahtjeve ispisa.

Zahvaljujemo tvrtki Neograf d.o.o. što nam je iskazala povjerenje i omogućila da budemo dio ovog, prije svega, zanimljivog i zahtjevnog projekta. Izvedbom traženog projektnog zadatka još smo jednom dokazali našu profesionalnost, dugogodišnju ekspertizu na području tehnologija za označavanje i rad s suvremenim tehnologijama koje će zadovoljiti sve potrebe naših klijenata.