Thermal Inkjet tehnologija (TIJ)

Termalni Inkjet pisači (Thermal Inkjet, TIJ) koriste toplinsku energiju za kontrolirano ispuštanje čestica tinte iz spremnika i mlaznice, kako bi ispisivali podatke. Spremnik, odnosno uložak sadrži niz grijaćih komora koje emitiraju toplinski učinak, stvarajući mjehurić. Kako se mjehurić širi, tlak uzrokuje da se tinta pomakne s uloška i izlazi kroz mlaznicu. Nakon što je mlaznica ispustila tintu, dolazi do puknuća mjehurića koji stvarajući efekt vakuuma, kako bi ponovo započeo proces.

Piezo Inkjet tehnologija (PIJ)

Piezo Inkjet pisači koriste vibracije za kontrolirano ispuštanje čestica tinte iz uloška i mlaznice. Poput uložaka TIJ tehnologije, ulošci s piezoelektričnom tintom obloženi su elementima koji potiskuju tintu prema mlaznici. Umjesto emitiranja toplinske energije, elementi stvaraju vibracije. Prilikom vibracija, tinta se odvaja u kapljice i istiskuje iz mlaznice. S obzirom na to da su vibracije uzrokovane preciznim električnim nabojima, piezoelektrični pisači korisnicima pružaju veliku kontrolu nad veličinom i brzinom kapljica.

Valve Jet tehnologija (VJ)

Thermal Inkjet tehnologija koristi toplinsku energiju za kontrolirano ispuštanje čestica tinte iz spremnika i mlaznice, kako bi omogućila ispis podataka. Spremnik, odnosno uložak sadrži niz grijaćih komora koje emitiraju toplinski učinak, stvarajući mjehurić. Kako se mjehurić širi, tlak uzrokuje da se tinta pomakne s uloška i izlazi kroz mlaznicu. Nakon što je mlaznica ispustila tintu, dolazi do puknuća mjehurića koji stvarajući efekt vakuuma, kako bi ponovo započeo proces.