Individualan pristup-rješenje za ispis deklaracija na ambalaži luka

PIK Vinkovci Plus d.d.

Osnovna djelatnost tvrtke je primarna proizvodnja ratarskih i povrtlarskih kultura, prerada, sušenje i skladištenje žitarica i uljarica, dorada sjemenskog materijala, proizvodnja industrijskog bilja, skladištenje, prerada i pakiranje voća i povrća, te stočarska proizvodnja. Prema skladišnim kapacitetima od ukupno 86.800 tona i kapacitetima za prijem robe u silose i sušenje tvrtka se ubraja među najveće u Republici Hrvatskoj. Na području Lipovca na oko 500 ha zemlje uzgajaju se povrtlarske kulture koje su pod sustavima navodnjavanja BK kišna krila i tifoni. Unutar ekonomskog dvorišta nalaze se značajni skladišni kapaciteti za povrće, posebno za luk i krumpir – paletno skladište kapaciteta 5.500 t i podno skladište 6.500 tona sa hladnjačom kapaciteta 750 tona. Kapacitet pakirnice je oko 100 t/dan. U upravnoj zgradi dio objekta je prenamijenjen za liniju za guljenje, hlađenje, sjeckanje i vakumiranje luka kapaciteta 19.2 t/dan.

Tvrtka PIK Vinkovci bila je u potrazi za izvođačem rješenja po mjeri koje će zadovoljiti zahtjeve, potrebe i tehničke uvjete u proizvodnom pogonu u Lipovcu. Na ovaj su se izazov odazvale razne tvrtke kako bi pronašli adekvatno rješenje, ali nisu uspjele zadovoljiti sve zahtjeve. Primarkov je tim inženjera posjetio lokaciju proizvodnog pogona u Lipovcima i odlučio prihvatiti kompleksan izazov s kojim se susrela tvrtka PIK Vinkovci. Naši su inženjeri uvidjeli problematiku, sakupili mjere proizvodne linije i krenuli s razradom rješenja. Projektni zahtjevi s kojima se susreo naš odjel inženjeringa uključuju izradu ispisnog rješenja koje će unatoč otežanim uvjetima, uzrokovanim prekomjernom prašinom ispisivati deklaraciju na primarnoj ambalaži luka. Potrebno je označiti plastificiranu foliju, čija je površina nepogodna za opstanak tinte na način da se ispisnu deklaraciju ne može ukloniti, niti obrisati.

Continuous Inkjet pisač “AlphaJet Mondo”, tvrtke Koenig&Bauer pokazao se kao idealno hardversko rješenje koje će zadovoljiti uvjete ispisa. Pisač je namijenjen za rad i integraciju na proizvodne linije čija brzina ne prelazi 780 m/min, pri čemu pruža ispis do 5 linija. AlphaJet Mondo koristi standardnu tintu, ali može koristiti i razne “posebne” tinte i tinte visokog kontrasta za izvršavanje nešto kompleksnijih zahtjeva. Pisačem se upravlja putem dodirnog zaslona na samom uređaju, na kojem se također uređuju ispisni podaci.

Izrađeno rješenje integrirano je na postojeću proizvodnu liniju za punjenje i pakiranje crvenog luka, na način da je u potpunosti zaštićeno visokom razinom IP zaštite i do njega ne dopire prašina, uzrokovana radom u pogonu. Ovo rješenje omogućuje ispis deklaracije tj. proizvodnih podataka u nepogodnim uvjetima, na plastificirani materijal koji se nalazi na gornjem dijelu primarne ambalaže povrća (crvenog luka). Na ovaj način osiguran je besprijekoran rada sustava, odnosno proizvodne linije, kao i dugoročno rješenje koje je zadovoljilo sve zahtjeve klijenta.

Zahvaljujemo se tvrtki PIK Vinkovci plus d.d. što nam je iskazala povjerenje i omogućila sudjelovanje na ovom, kompleksnom i zanimljivom projektu. Naš je tim odradio odličan posao kako bi uskladio rad pisača s zadanim zahtjevima, teškim uvjetima rada i posebnim tehničkim zahtjevima.