Tehnologije laserskog označavanja

Lasersko označavanje spada u osnovne tehnologije označavanja proizvoda i komponenata. Primark nudi širok raspon opreme za lasersko označavanje REA JET, Koenig&Bauer i Telesis, vodećih svjetskih proizvođača opreme za označavanje. Usporedno s drugim tehnologijama označavanja, poput tintnog ispisa i mehaničkog označavanja, lasersko označavanje ima niz prednosti kao što su: velika brzina obrade materijala, niski troškovi rada, kvalitetne i permanentne oznake. Laseri ne koriste potrošni materijal i nije ih potrebno održavati. Naši laseri spremni su za integraciju na proizvodne linije i rad pri visokim brzinama.

UV laseri

Usporedno s CO2 ili Fiber laserima, UV laser djeluje tako da ne oštećuje materijale koji okružuju površinu, koristeći manju snagu. To ih čini optimalnim izborom kada je u pitanju označavanje materijala kao što su: voće, staklo, teflon, dijamant, silikon, plastika i plemeniti metali. UV laseri imaju kraću valnu duljinu od ostalih ovdje navedenih tehnologija. Koristeći postupak koji se naziva “hladna obrada”, UV laseri pucaju visokoenergetske fotone u ultraljubičastom spektru koji razbijaju kemijske veze materijala koji se obrađuje te tako dolazi do termički oštećenja. Ovaj proces ne proizvodi toplinske deformacije/oštećenja na unutarnjim slojevima i obližnjim područjima ciljnog područja. Proces UV označavanja izuzetno je pedantan i kontroliran što ga čini pravim izborom za precizan rad. Međutim, UV laserski sustav označavanja obično nije prikladan za graviranje ili rezanje.

 • Pogodni za označavanje širokog spektra materijala
 • Namijenjeni za precizan rad
 • Niska potrošnja snage
 • Ne zahtijevaju održavanje

Fiber laseri

Fiber laseri namijenjeni su za označavanje i graviranje dijelova, posebice metala. Ovaj tip lasera najčešće koristi za industrijske potrebe te se često nalazi integriran na proizvodnim linijama. Koriste se za označavanje i graviranje metala, ali i širem nizu materijala. Zbog toga su najčešći izbor za označavanje dijelova ili komponenata za potrebe sljedivosti proizvoda, najčešće su to crtični kodovi, QR kodovi i proizvoljni tekst. Osim toga, pogodni su i za personalizaciju. Fiber laseri djeluju na način tako da isparavaju površinski materijal, koji se oblikuje kemijskim i fizičkim promjenama. Ove su promjene uzrokovane svjetlosnom energijom (fotoni) u ciljnom području. Usporedno s CO2 tehnologijom, Fiber laseri imaju visoku učinkovitost elektro-optičke pretvorbe što znači da pretvaraju više energije u svjetlost. Drugim riječima, Fiber laseri zahtijevaju manju količinu energije za, što rezultira niskom potrošnjom energije.

 • Pogodni za označavanje i graviranje širokog spektra materijala
 • Označavanje i graviranje pri visokim brzinama
 • Ne zahtijevaju održavanje

CO2 laseri

CO2 laseri koriste se za označavanje i graviranje organskih materijala kao što su: guma, papir, drvo, staklo i keramika. Također, primjenjuju se i za graviranje plastike. poput gume, drva, papira, stakla i keramike. CO2 laseri najzastupljeniji je tip lasera koji se koristi za potrebe industrijskog graviranja. Ovaj tip lasera sadrži CO2 plin (Ugljikov(IV) oksid) u zapečaćenoj cijevi, koja djeluje kao medij.

 • Pogodni za označavanje organskih materijala, stakla i plastike
 • Označavanje i graviranje pri visokim brzinama
 • Ne zahtijevaju održavanje

YAG laseri

YAG laseri (Nd:YAG) koriste se za potrebe označavanja i graviranja širokog spektra materijala. Ovaj tip lasera karakterizira velika vršna snaga koja laser čini idealnim za aplikaciju nad raznim materijlalima. Glavna područja primjene YAG lasera uključuju lasersko graviranje raznih objekata, alata i uređaja. Svjetlost koju emitira laser prolazi kroz staklena vlakna što uvelike olakšava integraciju na proizvodne linije ili strojeve kao što je robot za zavarivanje.

 • Velika vršna snaga i širok raspon primjene
 • Označavanje i graviranje pri visokim brzinama
 • Ne zahtijevaju održavanje

Vanadate laseri

Vanadatni laser (Nd:YVO4) sadrži izvor sličan YAG laseru, ali sadrži drugačiji kristal: YVO umjesto YAG. Kristal itrija-vanadata koristi se za generiranje laserskog snopa. Materijali koji se mogu označiti vanadatnim laserom gotovo su identični materijalima koje je moguće označiti YAG laserima. To uključuje plastiku, djelomično organske materijale i sve metale. Iako je sličan YAG laseru, vanadatni laser omogućuje više impulsa u sekundi te budući da se dodatni impulsi preklapaju, označavanje na plastici znatno je brže. Stoga se laserski sustav smatra vrlo isplativim u svakodnevnoj uporabi i sve više zamjenjuje konvencionalne sustave označavanja (tintne pisače i sustave etiketiranja). 

 • Označavanje i graviranje crnih i obojenih metala, materijale za etikete i silicija
 • Vrlo mali HAZ (zona zahvaćena toplinom) pruža dodatnu fleksibilnost pri radu s komponentama osjetljivim na toplinu
 • Ne zahtijevaju održavanje

Zeleni laseri

Zeleni laser koriste valnu duljinu otprilike upola manju usporedno s drugim vrstama lasera za označavanje i graviranje. Zeleni laser namijenjen je za označavanje širokog raspona materijala, osobito onih koji su osjetljivi ili slabo reagiraju na druge valne duljine. Budući da zeleni laseri proizvode nisku količinu toplinske energije i imaju visoku stopu apsorpcije, idealni su za označavanje mekih i osjetljivih materijala. Zeleni laseri sadrže kratku valnu duljinu što dovodi do plitkih i kvalitetnih oznaka koje uzrokuju minimalno oštećenje materijala. Ova je tehnologija namijenjena za mikro označavanje malih predmeta i komponenata, gdje je istovremeno potrebna i visoka kvaliteta. 

 • Označavanje osjetljivih materijala i materijala koji slabo reagiraju na infracrvene valne duljine
 • Mikro označavanje proizvoda i komponenata
 • Ne zahtijevaju održavanje

Graviranje

Prilikom laserskog graviranja, laserske zrake uklanjaju materijal, odnosno tope površinu materijala koje se isparava i nastaje gravura.

Prekaljivanje

Laserski postupak označavanja omogućuje jetkanje metala pri čemu toplinski učinak laserskih zraka potiče proces oksidacije ispod površine materijala (metala) što rezultira promjenom boje površine.

Uklanjanje boje

Laserski postupak uklanjanja boje koristi laserske zrake tako da uklanja gornji sloj površine materijala, što rezultira kontrastom različitih boja materijala i gornjeg sloja.

Bojanje

Lasersko označavanje omogućuje postupak bojenja pri čemu laserske zrake uzrokuju kemijsku reakciju materijala. Ovisno o sastavu pojedinih materijala, ovaj postupak omogućuje promjenu boje, odnosno stvaranje različitih nijansa boje.

Karbonizacija

Proces karbonizacije omogućuju stvaranje različitih kontrasta na svjetlijim površinama. Laserski postupak karbonizacije zagrijava površinu materijala pri minimalno 100 stupnjeva Celzijusovih, pri čemu se oslobađaju kisik, vodik i kombinacija tih dvaju plinova.

Pjenjenje

Prilikom postupka pjenjenja, laserske znake tale materijal, a kao posljedica ovog postupka nastaju mjehurići plina koji reflektiraju svjetlost. Područja koja su tretirana postupkom pjenjenja, obično bivaju svjetlija od površine.