Tehnologije tintnog označavanja

Sektor tintnog ispisa sastoji se od različitih tehnologija označavanja, koje se zasebno ističu i razlikuju, svaka na svoj način. Unatoč razlikama, svi tintni pisači izrađeni su po principu osnovnog koncepta, koji uključuje precizno izbacivanje malih kapljica tinte iz ispisne glave kako bi se postigao ispis.

Modeli tintnih pisača:

  • Kontinuirani Inkjet pisači (Continuous Inkjet – CIJ)
  • Termalni Inkjet pisači (Thermal Inkjet – TIJ)
  • Piezo Inkjet pisači (Pizeo Inkjet – PIJ)
  • Valve Jet pisači (Valve Jet)

Uz različite vrste tintnih pisača na tržištu, mnogi se potrošači pitaju koja je razlika pri radu pisača, sposobnostima primjene, održavanju i dr. S obzirom na tehnologiju ispisa, pisači se podijeljeni u dvije osnovne kategorije:

  • Kontinuirani Inkjet (Continuous Inkjet – CIJ)
  • Drop on Demand (Drop on Demand – DOD)

Evo što trebate znati o razlikama između CIJ i DOD tehnologije, kao i posebnostima primjene za svaku od njih

Inkjet pisači ispisuju podatke istiskujući tintu iz ispisne glave na precizan, kontroliran način. Ova tehnologija omogućuje kvalitetan ispis podataka na gotovo sve površine, neovisno o poroznosti materijala, veličini, obliku ili teksturi. Materijali: folija, drvo, keramika, plastika (PP, LDPE, PA, ABS, PET, PVC, silikon i dr.), metal, papir, tekstil, kablovi i cijevi.

Glavna razlika između CIJ i DOD tehnologije ispisa je način izbacivanja čestica tinte i veličina ispisnih podataka. Na temelju ovih razlika, CIJ i DOD pisači su karakterizirani za različite primjene i mogućnosti označavanja. 

Continuous Inkjet (CIJ)

CIJ pisači ispisuju podatke tako da tintu potiskuju kroz kontinuirani protok. Pisači sadrže dva spremnika, od koji je jedan ispunjen tintom, a drugi otapalom. Spremnici se filtriraju u glavni spremnik gdje nastaje jedna smjesa, korištena za ispis. Ispisno crijevo pisača potiče smjesu prema ispisnoj glavi, koja pomoću vibracija pretvara tok u pojedinačne kapljice. Ploča elektrode zatim elektrizira kapljice, omogućujući im da budu usmjerene prema podlozi. Kada su napunjene, kapljice se izbacuju iz ispisne glave na podlogu kako bi se postigao željeni ispis. Preostala tinta preusmjerava se prema spremniku gdje cirkulira i nastaje kontinuirani protok tinte. CIJ pisači mogu ispisivati neprekidno, velikom brzinom 24 sata dnevno. Zbog svoje veličine, mogućnosti rada pri velikim brzinama i otpornosti na vanjske uvjete, često su integrirani na brzo-pokretne proizvodne linije. Koriste se za ispis varijabilnih podataka malog karaktera, kao što su: barkodovi/1D kodovi, 2D kodovi, DataMatrix, proizvoljni tekst, logotipovi, datum, LOT broj i dr.

Naš asortiman proizvoda čine CIJ pisači vodećih svjetskih proizvođača za označavanje: Koenig&Bauer, LeadTech i REA JET. Pisači dolaze u raznim izvedbama kako bi zadovoljili standardne zahtjeve označavanja, kao i kompleksnije zahtjeve.

Drop on Demand (DOD)

DOD pisači ispisuju podatke tako da potiskuju kap po kap tinte. Za razliku od CIJ pisača, koji koriste istu metodu za stvaranje kontinuiranog protoka tinte, DOD pisači ispisuju podatke na različite načine, koji uključuju korištenje toplinske energije, električne energije i vibracija. Zbog ove mehaničke raznolikosti, danas na tržištu postoji mnogo različitih vrsta DOD pisača. Usporedno s CIJ tehnologijom ispisa, DOD pisači stvaraju veće kapljice tinte, čija je razlučivost veća što rezultira većim ispisom. Koriste se za ispis podataka velikog karaktera, kao što su logotipovi, tekst ili datum.

Naš asortiman proizvoda čine DOD pisači vodećih svjetskih proizvođača za označavanje: Fam Printing, HSA Systems, Koenig&Bauer, REA JET i United Barcode Systems. Pisači dolaze u raznim izvedbama kako bi zadovoljili standardne zahtjeve označavanja, kao i kompleksnije zahtjeve.

Potkategorije DOD pisača koji prevladavaju su Thermal Inkjet pisači (TIJ), Piezo Inkjet (PIJ) pisači i Valve pisači.

Thermal Inkjet (TIJ)

Thermal Inkjet tehnologija koristi toplinsku energiju za kontrolirano ispuštanje čestica tinte iz spremnika i mlaznice, kako bi omogućila ispis podataka. Spremnik, odnosno uložak sadrži niz grijaćih komora koje emitiraju toplinski učinak, stvarajući mjehurić. Kako se mjehurić širi, tlak uzrokuje da se tinta pomakne s uloška i izlazi kroz mlaznicu. Nakon što je mlaznica ispustila tintu, dolazi do puknuća mjehurića koji stvarajući efekt vakuuma, kako bi ponovo započeo proces.

Naš asortiman proizvoda čine TIJ pisači vodećih svjetskih proizvođača za označavanje: Fam Printing, HSA Systems, Koenig&Bauer i REA JET. Pisači dolaze u raznim izvedbama kako bi zadovoljili standardne zahtjeve označavanja, kao i kompleksnije zahtjeve.

Piezo Inkjet (PIJ)

Piezo Inkjet tehnologija koristi vibracije za kontrolirano ispuštanje čestica tinte iz uloška i mlaznice. Poput uložaka TIJ tehnologije, ulošci s piezoelektričnom tintom obloženi su elementima koji potiskuju tintu prema mlaznici. Umjesto emitiranja toplinske energije, elementi stvaraju vibracije. Prilikom vibracija, tinta se odvaja u kapljice i istiskuje iz mlaznice. S obzirom na to da su vibracije uzrokovane preciznim električnim nabojima, piezoelektrični pisači korisnicima pružaju veliku kontrolu nad veličinom i brzinom kapljica.

Naš asortiman proizvoda čine Piezo pisači vodećeg svjetskog proizvođača za označavanje, United Barcode Systems. Pisači dolaze u raznim izvedbama kako bi zadovoljili standardne zahtjeve označavanja, kao i kompleksnije zahtjeve.

Valve Jet

Valve Jet tehnologija koristi solenoid za otvaranje i zatvaranje ventila mlaznice za kontrolirano ispuštanje čestica tinte. Tinta se dovodi pod konstantnim tlakom zraka, što potiskuje otvaranje i zatvaranje ventila, odnosno stvaranje impulsa na mlaznici kako bi nastao ispis.

Naš asortiman proizvoda čine Valve Jet pisači vodećeg svjetskog proizvođača za označavanje, REA JET. Pisači dolaze u raznim izvedbama kako bi zadovoljili standardne zahtjeve označavanja, kao i kompleksnije zahtjeve.