Rješenja za označavanje u industriji hrane

Označavanje proizvoda u prehrambenoj industriji podrazumijeva označavanje ambalaže proizvoda (primarna, sekundarna i tercijarna ambalaža) i izravno označavanje proizvoda kao što su jaja, voće i povrće (oznaka na površinskom sloju). Svaki proizvod mora sadržavati čitku oznaku koja je unaprijed određena je zakonskim regulativama bez obzira jesu li proizvodi proizvedeni industrijski, u manjim ili većim serijama serijama. 

Naša ponuda sadrži laserske sustave, inkjet pisače i etiketirke za označavanje proizvoda u prehrambenoj industriji. Sustavi su namijenjeni za označavanje proizvoda kao što su: žitarice, brašno i pekarski proizvodi, kava i čaj, grickalice, mliječni proizvodi, jaja, smrznuta hrana, voće i povrće, meso, riba plodovi mora i perad te ostala pakirana hrana.

 

 

Meso, riba, morski plodovi, perad

Informacije o mesu, ribi, plodovima mora i peradi uvijek moraju biti jasno prepoznatljive i ispisane na pakirnoj ambalaži. Proizvođači u ovoj industriji moraju poštivati razne zakone i udovoljili operativnim zahtjevima brze i učinkovite proizvodnje.

Konditorski proizvodi

Fleksibilni materijali / folije (konditorski proizvodi, slastice, grickalice, čaj i kava) - proizvođači hrane vole fleksibilne materijale za pakiranje proizvoda zbog njihove težine, primjenjivi su za pakiranje raznih vrsta/veličina proizvoda te također minimiziraju troškove prijevoza.

Čaj i kava

Visoka razina prašine i izuzetno velike brzine proizvodnih linija stvaraju otežano radno okruženje za kodiranje i označavanje. Kako bi se zajamčila kvaliteta i postojanost krajnjih proizvoda, čistoća je također ključni faktor.

Smrznuta hrana

Proizvodi raznih vrsta pakirani su u papir i karton koji se koriste za primarno pakiranje proizvoda od hrane pa sve do dječjih igračaka te kao sekundarno pakiranje za proizvode kao što su farmaceutska i kozmetička ambalaža. Ispisni podaci zahtijevaju čitak i trajan ispis zbog vijeka trajanja i različitim uvjetima skladištenja/pohrane. Zbog ekstremnih uvjeta temperature i vlage, linije za pakiranje smrznutih proizvoda rade u teškim radnim okruženjima koja zahtijevaju specifično rješenje za ispis.

Žitarice, brašno, pekarski proizvodi

Sustavi za označavanje proizvoda moraju biti dovoljni brzi i efikasni kako bi pratili brzinu proizvodne linije, što je posebno važno u industriji pekarskih proizvoda gdje je svježina presudna. Čestice brašna u zraku stvaraju otežano radno okruženje za mnoge kontinuirane inkjet pisače. Proizvođači trebaju odabrati opremu za kodiranje i označavanje koja će biti pouzdana, brza te istovremeno pogodna za ove uvjete rada.

Mliječni proizvodi

Mliječne proizvode karakteriziraju kratak rok trajanja i strogi higijenski zahtjevi. Proizvođači mlijeka suočavaju se s redovitim promjenama dizajna pakiranja, sve većom raznolikošću vrsta i okusa te čestim promjenama u proizvodnji. Kodiranje i označavanje ambalaže zahtijeva opremu koja se može lako prilagoditi i omogućiti ispis datuma isteka i drugih proizvodnih podataka.

Ostali prehrambeni proizvodi

Pakirani prehrambeni proizvodi dolaze u svim oblicima i veličinama, što zahtijeva posebno dizajnirana rješenja za kodiranje i označavanje s velikom fleksibilnošću. Hrana se pakira u razne formate, koristeći različite materijale koji nisu toliko pogodni za ispis. Prehrambena industrija također zahtijeva visoke standarde higijenske usklađenosti, uključujući radnje poput redovitog čišćenja proizvodnog okoliša.

Voće i povrće

Vrlo su kvarljivi proizvodi koji zahtijevaju označavanje datuma isteka te i da svako rješenje za kodiranje mora raditi pri visokim brzinama i u raznim uvjetima rada. Bilo koji zastoj u proizvodnji odgađa distribuciju proizvoda i može se pokazati vrlo skupim. Osim toga, strogi higijenski uvjeti obično zahtijevaju da pisači budu zaštićeni s IP65 zaštitom.

Jaja

U mnogim zemljama označavanje jaja propisano je zakonom. Međutim, postoje i drugi razlozi za označavanje jaja kao što su jamstvo kvalitete, oznake proizvođača i oznake za potrebe sljedivosti. Ova industrija zahtjeva rješenja za precizno označavanje jaja i ambalaže pri visokim brzinama, ali i potpunu integraciju na postojeće proizvodne linije.